Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten.

Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Deze behandeling gaat tot in de spier(verharding), acupunctuur blijft aan de oppervlakte (merediaanbanen in de huid). Verbetering kan direct voelbaar/ merkbaar zijn.

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’) in een spier, die naast een lokale drukpijn, vaak ook pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken (referred pain).

dry-needling-fysiotherapie-zomer

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?

  • Door een verkeerde beweging of trauma (ongeluk)
  • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
  • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS)
  • Overbelasting bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband/ ziekte
  • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
  • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
  • Bij langdurige infecties en allergieën
  • Slaaptekort

Waar richt de Dry Needling behandeling zich op?

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn ‘local twitch respons’ waarna de betreffende spier zich ontspant. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meerdere spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling.

Vervolgens krijgt u adviezen om deze spieren te stretchen en adviezen om de belastbaarheid van de betreffende spier(en) weer te vergroten middels oefentherapie.

Wat doet een fysiotherapeut eerst?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren. In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spier. Ook verder gelegen spieren in het lichaam kunnen de klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteedt ook daar aandacht aan tijdens het onderzoek.

Zeer belangrijk is dat er naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar 1 spier.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant (twitch). Dit gaat heel snel/ kort, soms kan dat iets pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans groot dat het direct een positief effect oplevert.

De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn. Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren.

In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken van enkele voor u betrokken spieren om uw reactie af te wachten. Daarna krijgt u rekkingsoefeningen mee voor de betreffende spieren. Soms adviseer ik voor extra ondersteuning na het prikken de spier te tapen middels Medical Taping.


Fysiotherapie is een paramedische discipline die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens.

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten.

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

Revalidatie op maat biedt een belangrijke verbetering in levenskwaliteit en dagelijks functioneren. Om dit te bereiken moet het signaleren van klachten bij patiënten vast onderdeel zijn van het oncologisch (na-)zorgplan en bij indicatie leiden tot verwijzing naar revalidatie.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de orthopedische revalidatie en fysiotherapie tot een jaar na de operatie.

U kunt bij Fysiotherapie Zomer ook terecht voor een eenmalig advies/consult.

U wilt 5 km kunnen hardlopen, of misschien heeft u nooit gesport en vindt u het nu toch echt tijd worden iets te gaan doen? Meedoen aan de Dam tot Damloop, u wilt de Alp d’Huez fietsen, de Kilomajaro beklimmen?

Telefonisch consult voor sportadvies / fysieke doelstellingen / evaluatie therapie